Stora förändringar med lyckat utfall för Zeta.nu


”Vi är mycket stolta över att vi har kunnat bibehålla vår stora trafik och långa lästid på sajten – trots alla omvärldsfaktorer och en hård konkurrens inom området matinspiration.” Susanna Hedengren, Digitalt ansvarig, Zeta.nu

Zeta.nu är nominerade till bästa Kommersiella webbplats i Web Service Award.

Det är en ganska liten arbetsgrupp på företaget som är väldigt aktiva i Zetas digitala utveckling. Det berättar Susanna Hedengren som är digitalt ansvarig på sajten.
– Vi samarbetar tätt med vår digitala byrå Fröjd Interactive. Vi gör allt från att sätta strategier och genomföra större utvecklingsprojekt, till att ha månatliga förbättringsmöten tillsammans.  

Ökad användarvänlighet och nya sidmallar

Zeta.nu har gjort undersökningar från WSA sedan 2017 under samma period varje år. Det gör att de kan följa och jämföra förändringar med tidigare utfall för att se förflyttningar och för att följa påverkan från olika marknadsaktiviteter och omvärldsfaktorer. 
– Totala benchvärden följer vi för att få ett kvitto på att den utveckling vi gör ger resultat i rätt riktning, säger Susanna. 

Under 2023 har Susanna och hennes kollegor haft ett större projekt som har fokuserat på deras kunskapsinnehåll inom medelhavsmat och inom deras produktkategorier. De har arbetat med innehåll, skrivit nytt och skrivit om – och gått igenom bilder och länkningar för en ökad användarvänlighet och ur ett SEO perspektiv.
– Vi har också genomfört ett designarbete för att synliggöra den sektionen som vi även döpt om från ”Gott att veta” till ”Om medelhavsmat”, säger Susanna. Detta har inneburit ett flertal nya sidmallar.  

Under 2023 har de även genomfört ett varumärkesarbete och uppdaterat Zetas guidelines. Susanna berättar att det för sajten har det inneburit att de har uppdaterat typsnitt, färger och lagt in illustrationer och ikoner.
– Syftet är att ha samma tonalitet och brand codes så att konsumenten ska känna igen sig var man än möter Zeta som tex i butik, i våra sociala kanaler, annonsering och på webben. Vi har också förtydligat startsidan till att kommunicera Zeta som varumärke för att möta de som går in direkt på startsidan – i en jämförelse med de som googlar direkt in på recept.  

Susanna berättar att de även har haft ett projekt under hösten kring den digitala kundresan för att förstå konsumenten ännu bättre och blir mer relevant.

– Under 2023 har vi fått ännu större varumärkestonalitet på zeta.nu och nu är alla nya sidmallar på plats, säger Susanna. Det har varit ett stort arbete med väldigt många sidor. Nu är det lättare att hitta allt från tillverkning av pasta till vårt hållbarhetsarbete och varför medelhavsmat är så bra för oss.  

En överraskande insikt

Till största del bekräftade resultaten det som Susanna och hennes team redan kände till.
­– En överraskande insikt är att vi hade en större grupp än vi brukar av en yngre målgrupp och män, vilket blev ett huvudbry för oss. Men när vi analyserat ser vi att vi haft en stor TikTok-kampanj under perioden med målsättning att de ska klicka sig vidare till webben. Det är en lärdom att bli ännu mer noga mellan alla egna kanaler.  

Zeta.nu är en van användare av undersökningar och mätningar. Resultatet av WSI-undersökningen använder de framåt för att diskutera utveckling och ny funktionalitet. Resultatet i målgruppen följer de för att säkerställa att de är relevanta och intressanta för sin primära målgrupp.
 – Vi lägger även till egna frågor och 2023 lade vi t ex till alternativet om man vill kunna köpa direkt i receptet. Vi har också lagt till samma frågor som vi har i vår löpande branding tracking samt om det är någon produkt man saknar i Zetas sortiment. Det är också spännande att läsa öppna svaren, det ger en känsla hur våra besökare uppfattar oss. 

En lång lista på satsningar

För det kommande året finns en lista på satsningar och fokus för Susanna och hennes kollegor på zeta.nu. De ska se över funktionalitet på receptsidan i mobilvy, sökfunktionalitet, SEO, jobba ännu mer sömlöst mellan webben och sina sociala kanaler och titta på möjligheterna med AI … för att nämna en del av listan!

– Vi har en fin balans mellan att vara innovativa och snabbfotade samtidigt som vi är väldigt noga med att ha uppdaterade policys och tekniska förutsättningar, säger Susanna. Det kräver en ständig utveckling och optimering. I år har vi lagt ett stort och långsiktigt arbete på kunskapssidorna och varumärkestonalitet, vilket egentligen inte riktigt syns i den här typen av undersökning där främst frågorna syns på receptsidor. Vi är mycket stolta över att vi har kunnat bibehålla vår stora trafik och långa lästid på sajten trots alla omvärldsfaktorer och en hård konkurrens inom området matinspiration.

På bild Susanna Hedengren, Digitalt ansvarig. I arbetsgruppen ingår även Eva Junevad, Marknadschef Anna Mellberg, Accademia Di Luca Måns Falk, Accademia Di Luca Emma Olsson, Di Luca Fröjd Interactive, Di Luca team

Zeta.nu är nominerade i kategorin Kommersiella webbplatser.

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 31 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på:  https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2024/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>