Frälsningsarmén: Vill hitta bristerna


Att Frälsningsarmén har humor vet vi sedan tidigare: annonserna med copyn ”Sätt in pengar så slutar vi spela” vann både guldägg och folkets hjärtan. Därför är det inte alls förvånande att organisationens intranät går under namnet ”Pärleportalen”.
Intranätet bygger på den plattform som används av Salvation Army Worldwide, IBM Connection, men ovanpå den har Frälsningsarmén i Sverige byggt ett eget lager berättar Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef.
– Vi har under flera år tänkt bygga ett nytt intranät, vårt gamla intranät var helt galet dåligt. Målet med det nya var att vi skulle få en komplett digital arbetsplats, berättar han.
Det nya nätet kom på plats 2015. För bygget stod EGBS, vilka också tipsade om WSI-undersökningen.
– Initiativet kom från deras håll och jag var inte övertygad från början, men när jag träffade Pierre Du Rietz på WSA och fick veta mer om undersökningen, kände jag att den skulle kunna ge oss jätteviktig information om vad användarna tycker, säger Leif Bergström.

Vilka är de primära syftena med er webbplats?
– Målet var att få en komplett digital arbetsplats. Ett konkret syfte var att nätet skulle ersätta de interna gruppmejlen så mycket som möjligt.
– Vi har både lyckats och misslyckats. Intranätet har blivit en aktiv social kanal och tack vare att det finns olika ytor på nätet där olika grupper i organisationen kan diskutera internt, har massmejlen minskat. Men de har inte försvunnit i den utsträckning som vi hoppades.
– Viktiga funktioner är bland annat personsökningsfunktionen och söket över huvud taget. Allt är sökbart.

Vem eller vilka ansvarar för intranätets innehåll, utseende och funktionalitet?
– Flera olika står för olika delar av innehållet. Frälsningsarméns styrelse, Ledningsrådet, står för en del av innehållet. Under rubriken ”HK informerar” finns information från huvudkontorets olika enheter, som personalenheten, till alla svenska medarbetare.
– Innehållet i personalhandböcker och liknande underhålls av en speciell grupp med folk från olika avdelningar. Slutligen har vi en förvaltningsgrupp där jag är sammankallande och där det sitter personer ifrån vår it-enhet, fastighet och så vidare. Det är vi som sköter driften och förvaltningen av intranätet.

Hur många jobbar aktivt med intranätet och innehållet?
– Ett tiotal personer.

Vad är viktigt när det gäller en extern partner, som EGBS?
– Det är jätteviktigt att ha en partner med sig som är duktiga på att jobba i projekt. Kan inte partnern hålla ihop projektet får kunden driva det, och då blir det väldigt tufft. Erik Näslund på EGBS är en fruktansvärt duktig projektledare.

Ni har lyckats väldigt bra med de sociala delarna på ert intranät?
– Ja, det har vi. Vår högste ledare, Marie Willermark, är väldigt aktiv på sociala medier, även på intranätet. Det tror jag är en av nycklarna till att andra vågar vara sociala, att ledaren går före.
– Detta började redan innan lanseringen när vi gjorde enkla Youtube-filmer där vi intervjuade Marie. Jag tror att det sänker tröskeln för andra att våga när det görs så enkelt. Det har blivit en framgångssaga.

Vad hoppas ni få ut av er WSI-undersökning?
– Jag hoppas att jag får veta var vi har våra brister. Naturligtvis är det kul med hurrarop också, men det jag vill få ut är vad folk inte är nöjda med, så att vi kan skruva på det och göra det bättre.
– Dessutom, det är inte så svårt att få hurrarop när man hade ett intranät som vårt tidigare, haha!

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?
– Under året ska vi bygga in alla våra kurser på intranätet så att man kan ansöka direkt där. Det arbetet börjar i februari.

Bild på Leif Bergström

Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här»

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »