Polisen: Användarnas åsikter extra viktiga inför uppdatering


Polisens webbplats var nominerad till bästa webbplats inom samhällskommunikation 2015 i Web Service Award.

 

Webbplatsen bygger på Episerver CMS 6 och lanserades 2009. Sedan dess har den utvecklats kontinuerligt och i år väntar en uppdatering till bland annat responsiv design. Då spelar WSI-undersökningen en viktig roll.

– WSI-undersökningen används som underlag när vi prioriterar vad vi ska satsa på det kommande året. Vi noterar problem, beröm och förslag på förändringar och har med det när vi planerar arbetet, berättar Louise G., samordnare för polisen.se på Polisens kommunikationsavdelning.

Vilket eller vilka är de primära syftena med er webbplats? Vilka funktioner ska den fylla för er organisation?
– Det huvudsakliga syftet med webbplatsen är att hjälpa besökarna att uträtta ärenden och ta del av information. För organisationens del handlar det till exempel om att kunna sprida brottsförebyggande information samt beskriva polisens uppgift, verksamhet och resultat.

Vem är er målgrupp?
– Allmänheten, framför allt privatpersoner. Sekundär målgrupp är arbetssökande till polisen, journalister och andra opinionsbildare. Och andra myndigheter, kommuner och landsting.

Vem eller vilka ansvarar för webbplatsens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Sakkunniga i organisationen ansvarar för innehållet inom sitt område. Webbredaktörer på kommunikationsavdelningen skriver nyheter och ansvarar för webbanpassning av innehåll och webbplatsens gemensamma struktur.
– Länskommunikationscentralerna rapporterar händelser dygnet runt. HR-avdelningen publicerar lediga jobb. Drift, förvaltning och utveckling ligger på it-avdelningen.

Hur många jobbar aktivt med webbplatsen och dess innehåll?
– Totalt inom Polisen arbetar ett par hundra personer i olika utsträckning med webbplatsen.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner kring webbsidan?
– Vi anlitar konsulter från bland annat Cybercom för utveckling.

Vilka är de starkaste fördelarna med Episerver CMS 6?
– Den är enkel att lära sig och har de flesta funktioner vi behöver. Det är en etablerad produkt med stor kundkrets vilket innebär att det finns många utvecklare och konsulter som kan arbeta med produkten.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda?
– Händelsenotiserna, som ger kortfattad information om polisens utryckningar. Information om passansökan. Öppettider och kontaktuppgifter. Polisanmälan och begäran om registerutdrag från belastningsregistret.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi stämmer av alla permanenta sidor med utpekade faktaansvariga i organisationen minst en gång per år. Vi arbetar regelbundet med sökoptimering och har ett verktyg för kontroll av stavning, brutna länkar och tillgänglighet. Vi producerar också själva en hel del rörligt material för att komplettera den skriftliga informationen.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion och för att förbättra innehåll och teknik?
– Webbanalys i statstikverktyg för sidbesök och sök. Google Webmaster Tools för uppföljning av framför allt externsök. Besökarundersökningar och användbarhetstester plus verktyg för prestanda och övervakning.

Varför är ni nominerade i Web Service Award i år?
– För att vi prioriterar innehåll som våra besökare efterfrågar och för att vi arbetar löpande med att förbättra polisen.se, framför allt genom regelbunden kvalitetskontroll. Lite förvånande är det ändå att webbplatsen får bra betyg, trots att den inte är mobilanpassad och en majoritet av våra besökare använder mobila enheter.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?
– Under 2016 kommer vi framför allt att bygga om webbplatsen till följsam webbdesign så att den fungerar oavsett skärmstorlek och enhet. Det är ett efterlängtat jobb att göra!

Bild på teamet

Från vänster till höger: Laila Fransson, Ann-Christine Rosén, Anders Vessman, Annika Lindqvist, Louise G.

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här»

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »