Runelandhs: WSI ger anledning till förbättringar


Hos Runelandhs kan företag och organisationer hitta allt de behöver inom inredning och utrustning – här finns allt ifrån konstgjorda växter till lyftbord. Tidigare hade en marknadsgrupp ansvar för sajten, idag är det Runelandhs e-handelsansvarige, Fredric Johansson, som ensam har huvudansvaret.
Redan förra året var Runelandhs.se nominerad i kategorin e-handel. Då berättade Fredric Johansson om planerna på att lansera en ny sajt under 2015 och att WSI-mätningen 2014 var en del i planeringen av den.
Efter lanseringen av den nya sajten i april genomförde de en ny WSI-undersökning under 2015.
Vi är förstås mycket nyfikna på resultatet.

Ni flyttade fram lanseringen av er nya sajt cirka en månad. Varför?
– Vi tänkte om och bestämde oss för att göra ett A/B-test av den nya sajten under mars. Vi hade planerat den nya sajten grundligt och testet skulle ge ett kvitto på att de ändringar vi gjorde på nya sajten gav resultat, men vi ville också ha massor med information om hur vi skulle kunna fortsätta att optimera sajten efter lansering.

Vilket resultat fick ni?
– Den stora insikten var att vi fick mycket mer positivt resultat än vi väntade oss. Framför allt sjönk avvisningsfrekvensen kraftigt. Den sjönk med tio presentenheter, från 50 till 40 procent.
– Avvisningsfrekvensen var ett bimål vi hade talat om, men vi hade inte utvecklat sajten för det målet specifikt. Så det var en sidoeffekt, men ett otroligt positivt resultat.
– Rent generellt visade testet att alla de KPI:er vi hade satt upp – konverteringsgrad, intäkt och snittordervärde i första hand – var bättre på den nya sajten.

Hur väl står sig resultaten från årets WSI-undersökning gentemot de tidigare?
– De står sig väldigt bra, som tur är. Den första undersökningen gjorde vi enbart för att få ett kundunderlag för utvecklingen av nya. Undersökningen vi gjorde 2015 gjorde vi för att få ett kvitto på att vi gjort rätt – det fick vi.
– Sedan gav årets undersökning en massa ny information som vi kan använda för att förbättra sajten vidare.

Det finns mängder av sätt att samla in statistik kring en sajt, men det är inte alltid så lätt att härleda statistiken på så sätt att det blir användbart i till exempel en utvecklingssituation. Ger WSI-undersökningen konkreta resultat?
– Ja, det tycker jag. Tittar vi på avvisningsfrekvensen igen, till exempel, så kan sänkt frekvens bero på väldigt bra innehåll, men också på att sajten är otydlig och att besökarna klickar sig vidare för att hitta tydligare information. Här kan WSI-undersökningen tala om vilken av förklaringarna som är den rätta.

Ni riktar er till företag. Måste man tänka annorlunda då än när man bygger en e-butik för B2C?
– Nej, egentligen inte. Både vi och HM, Willab Garden och alla andra jobbar mot människor. Det är fortfarande en individ som sitter bakom skärmen och ska handla, det är samma funktioner som gör att man lockas. När det gäller marknadsföringen blir det däremot annorlunda, med retargeting och så.
– Något som kan skilja sig är dock att det är företaget som är kund men att det är flera personer som handlar. Så vi måste tänka på kunden som företaget, men att orderläggaren är en person.

Vilka av den nya webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda?
– Vi vet att vår sökfunktion är väldigt välanvänd och uppskattad. Vi har också fått mycket beröm för tydligheten i vår nya produktdetaljsida.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi har en kille som jobbar med produktdata till 100 procent. Han sitter och uppdaterar kategori efter kategori, produkt efter produkt, och hela tiden jagar våra leverantörer för att få nya bilder och uppgifter.

Varför är ni/tror du att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Vi har lyssnat på våra kunder. Det är inte svårare än så.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?
– Vi har bra grejer på gång, varav två är tagna direkt ur WSI-undersökningen från i höstas. Det kommer mycket gott ur den där undersökningen om man läser noga.
– Men eftersom jag inte vet när ändringarna kommer att göras vill jag inte nämna något i dagsläget.

Fredric Johansson, e-handelsansvarig på Runelandhs

Fredric Johansson, e-handelsansvarig på Runelandhs

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här»

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »