Arbetsförmedlingen: Har appen helt i egna händer


Sedan 2011 har jobbsökande kunnat hålla sig uppdaterad på lediga jobb via mobilen. Då lanserades Arbetsförmedlingens app Platsbanken. Appen vänder sig i första hand till arbetssökande, men också till dem som funderar på att byta jobb.

– Syftet med appen är att bidra till matchningen mellan arbetsgivare och personer som vill hitta eller byta jobb, men vi vet också att många använder appen för att följa arbetsmarknaden inom sin egen bransch, berättar Maria Dadras, produktägare för appen på Arbetsförmedlingen.

Appen togs initialt fram av en extern partner, men idag sköter myndighetens team allt med appen själva. Senast i november 2015 lanserades den senaste iterationen av appen, som har uppdaterats löpande sedan premiären.

 

Vilka ansvarar för appens innehåll?

– Min avdelning, Digitala tjänster, ansvarar för innehållet, även om det är arbetsgivarna som skapar innehållet.

– Ungefär sju personer jobbar aktivt med innehållet. Produktägare för appen och för API:et jobbar tillsammans med utvecklingsteam.

 

Vilka är de starkaste fördelarna med iOS och Android?

– De är de i särklass de största mobila plattformarna när det gäller antalet användare. Därmed är även utvecklingsmiljöerna standardiserade när det gäller utvecklingsspråket och -verktygen.

 

Vilka av appens funktioner är mest uppskattade och använda?

– Att söka fram lediga jobb! Men också att kunna spara annonser och sökningar.

 

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?

– Vi följer och har dialoger kontinuerligt med användarna. Vi har tur – våra användare är väldigt engagerade och hör av sig när det är något som inte fungerar eller man saknar funktionalitet.

– I Google Play svarar vi på kommentarer och uppmuntrar till vidare kontakt för att fördjupa oss i behovet. Sedan följer vi också kraschrapporter och annan statistik över användningen.

 

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion?

– Vi använder Google analytics för att följa upp nyckeltal som vi har satt upp för appen. Vi gör också användartester och WSI-undersökningen.

 

Hur bidrar WSI-undersökningen till ert arbete?

– Vi använder undersökningen för att sätta riktning på vilka delar vi behöver fokusera på. Och för att få veta hur ny funktionalitet upplevs av våra användare. Vi lägger också mycket tid på att gå igenom alla fritextsvar för att ta fasta på vilka behoven är, de ger en bra och nyanserad bild av var fokus bör läggas.  Det är också en bekräftelse bakåt.

 

Varför är ni nominerade i Web Service Award i år?

– Vi jobbar fortfarande med kontinuerliga förbättringar utifrån användarnas feedback. Vi har fokuserat mycket på att förbättra appen ur tillgänglighetsperspektiv och erbjudit våra användare bevakningsmöjligheter som vi tror har förenklat sökningen av lediga jobb.

– Men jag tror att den främsta framgångsfaktorn är att syftet med appen är tydligt och gränssnittet är rakt på, startsidan visar vägarna in till de lediga jobben.

 

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?

– Användarna frågar efter en koppling mellan Platsbanken-appen och arbetsformedlingen.se. Det kommer vi att jobba på för att skapa ett sömlöst flöde mellan olika kanaler. Vi kommer också att fokusera på en bättre matchning.

 

Maria Dadras (mitten) och gänget från Digitala tjänster, Arbetsförmedlingen

Maria Dadras (mitten) och gänget från Digitala tjänster, Arbetsförmedlingen

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här »

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »