Systembolaget: Fler undersökningar ger helhetsbild


Systembolagets app Sök & Hitta ska underlätta för kunderna genom att förbereda dem inför butiksbesöket. I appen kan de söka butiker och öppettider, botanisera i sortimentet och skapa inköpslistor.

– Det spar tid för våra kunder. Appen har en saldouppdatering som i princip är i realtid. Så jag behöver inte gå till en butik i onödan om jag vet att det jag söker inte finns där, förklarar Ola Andersson, ansvarig externa digitala kanaler.

För att få en så sammantagen bild som möjligt av hur kunderna uppfattar appen gör Systembolaget flera olika undersökningar.

– Vi gör både undersökningar som är specifika för appen, som WSI, och generella kundnöjdhetsundersökningar som görs över alla våra kanaler. Dessutom tittar vi på statistiken och gör löpande användartester i samband med nyutveckling, berättar Ola Andersson.

2014 lanserades version 2.0 av appen. Sedan dess har den uppdaterats med mindre optimeringar och buggrättningar.

 

Vilka ansvarar för appens innehåll, utseende och funktionalitet?

– Ansvaret ligger hos Enheten för digital utveckling och förvaltning, där vi även har en UX-ansvarig. Sedan delar vi förstås kravställning och ansvar med övriga berörda delar av vår organisation.

 

Arbetar ni med några externa partner kring appen?

– Vi arbetar med Mobiento för utvecklingen av själva appen. Avanade utvecklar kopplingarna mellan appen och våra övriga system.

 

Hur bidrar WSI-undersökningen till ert arbete?

– Den är en viktig komponent i vår sammantagna bild av kundernas nöjdhet med appen som enskild kanal. Den ger oss också en måttstock för att se hur vi ligger till jämfört med andra företag.

– I år gjorde vi undersökningen för att följa upp den undersökning vi gjorde förra året och för att kunna få en temperaturmätare på hur arbetet med appen går.

 

Varför är ni nominerade i Web Service Award i år?

– Därför att appen, liksom vår webbplats, ger kunderna ett bra stöd för att botanisera i vårt sortiment och kunna förbereda sitt butiksbesök.

 

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?

– I och med att vi 2015 släppte en mobilanpassad version av Systembolaget.se kommer vi nu titta på vilka roller dessa två kanaler ska ha. Vi ska se vilka möjligheter de olika plattformarna ger oss att på sikt ge ett ännu bättre kundmöte digitalt. I första hand för kunderna, men också för att kunna ge våra medarbetare i butikerna ett ännu bättre stöd i det dagliga kundmötet.

 

Ola Andersson, ansvarig externa digitala kanaler, Systembolaget

Ola Andersson, ansvarig externa digitala kanaler, Systembolaget

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här»

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »