Systembolagets app – uppskattad dryckesdetektiv snart i molnet


Systembolagets uppskattade app Sök & Hitta har numera många år på nacken. Och det är inte första gången den har nominerats till en Web Service Award – två gånger tidigare har appen figurerat i dessa sammanhang.

Appen är sig på många sätt lik, men organisationen bakom har förändrats en hel del under 2017. Då har ansvaret för appens innehåll, utseende och funktionalitet flyttats från den externa partnern Mobiento till Systembolagets interna webbavdelning.

– Vi har i dagsläget ingen som jobbar dedikerat och uteslutande med appen, men vi håller på att bygga upp vår organisation för digitala kanaler. Hittills har det varit en handfull personer som lagt en hand vid appen, berättar Ola Andersson, ansvarig för externa digitala kanaler på Systembolaget.

Appen vänder sig till alla över 20 år som är kunder hos Systembolaget och är en del i företagets arbete mot sitt viktigaste mål enligt Ola Andersson, kundnöjdhet. Appen erbjuder användaren vad den heter – att söka och hitta varor i Systembolagets sortiment.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll?

– Allt innehåll hämtas från webbplatsen – appen är bara ett sökgränssnitt. Ingenting av det användaren gör sparas heller hos oss, allt ligger lokalt. Men vi får se vad som händer framåt, just nu tittar vi på möjligheten att spara användarens val och sökningar i molnet.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet?

– Det gör vi bland annat med hjälp av undersökningar som WSI och statistik från mätverktyg som GA.
– För tillgängligheten har vi specifikt jobbat med personer med olika funktionsnedsättningar för att skapa en app som fungerar för alla.

Vid sidan av WSI, hur mäter ni målgruppens upplevelse?

– Vi gör nöjd kundindex-undersökningar själva där de digitala kanalerna är en av delarna som ingår. Via dem får vi veta att de flesta tycker att appen är bra, att den är ett enkelt och smidigt sätt att kunna göra de saker man vill göra: hitta drycker, få reda på var de kan köpas och hitta till butiken, samt att spara informationen till sig själv.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning 2017?

– Det är för att få kontinuitet i det. Appen har vi inte jobbat lika mycket med som med webbplatsen, och vi ville hålla koll på hur appen uppfattas. Vi behöver följa upp kontinuerligt.

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?

– Den bidrar till totalen, vi ser vad kunderna tycker. Det jag tycker ger mest med den här typen av undersökningar – fritextsvaren. Där kan man läsa ut väldigt mycket mer än bara en siffra – skapar en mycket bättre förståelse.
Det ger absolut mest för att kunna jobba vidare med.

Vilka egenskaper i appen tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?

– Den ger kunderna vad de vill ha. Det spelar ingen roll hur snygg den är om den inte gör vad den ska. Det som krävs är rätt information, det ska gå snabbt, du ska få de svar du behöver.

Vilka utvecklingsplaner har ni för appen under 2018?

– Just nu tittar vi på möjligheten att lägga till en kontofuktion så att du kan spara din information i ett moln snarare än lokalt, så att den blir tillgänglig i flera enheter.
– Sedan blir det ett antal andra förändringar – vi hoppas kunna leverera lite nyheter under året.

Ola Andersson är ansvarig för externa digitala kanaler, bland dem appen Sök & hitta, på Systembolaget.