Fastighetsbyrån får fler kunder genom att bjuda på kunskap


En miljon besökare i veckan kan inte ha fel – bostäder till salu är intressant! Åtminstone hos Fastighetsbyrån, som med sin Fastighetsbyran.se eftersträvar att informera och inspirera sina besökare, främst säljare och köpare av bostäder.

– Vi ser alla besökare vi har i våra digitala kanaler som ett viktigt kundmöte – då måste upplevelsen vara positiv och vi måste kunna möta kunderna på deras villkor, säger Annicka Traugott, ansvarig för digitala kanaler hos Fastighetsbyrån.

Tillsammans med tre-fyra andra på huvudkontoret, varav en är innehållsansvarig webbredaktör, och ett antal medarbetare på it-avdelningen samt företagets digitala byrå håller hon sajten och övriga digitala kanaler uppdaterade.

– Vi är väldigt öppna och bjuder på vår kunskap om köp- och säljprocessen. Vi jobbar mycket med innehåll både för sociala medier och webbplatsen och vi har ett redaktionsråd som jobbar fram aktuellt material i form av inredningstrender och nyheter inom bostadsmarknaden.

Med bra innehåll och en generös attityd är naturligtvis målbilden att öka möjligheten att attrahera sugna köpare och säljare till Fastighetsbyråns 290 kontor som finns i Sverige och utomlands.

Vilka funktioner är mest uppskattade och använda av besökarna?

– Våra bostäder som är till salu är så klart de mest besökta sidorna, men även vår contenthub där vi bjuder på inspiration och kunskap i form av artiklar och filmer är välbesökta.

Vilken är den främsta fördelen med er tekniska plattform, Episerver?

– Jag upplever att det är ett flexibelt verktyg, med bra redaktörsgränssnitt och bra stöd för integrationer med andra system.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet?

– Vi analyserar mycket. Tittar på flöden och vad besökarna gör på sajten. Vi jobbar också mycket med SEO för att användarna ska hitta till oss.

Vid sidan av WSI, hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner ?

– När vi tar fram nya tjänster eller verktyg så har vi en egen community som vi testar av emot, det ger oss många värdefulla insikter. Vid behov gör vi också traditionella användartester i mindre skala än WSI.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning 2017?

– Det är bra att ta pulsen på webbplatsen en gång per år. Då har man hunnit rätta fel och åtgärda sånt som användarna upplever som problem. Och har man lanserat något nytt så får man en känsla för hur det tas emot också.
– Dessutom är det alltid bra att jämföra sig med andra i branschen, men också med alla andra sajter som Web Service Award undersöker. Eftersom det är tredje året i rad vi är nominerade så blir det också en check på att det vi gör är bra!

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?

– Vi gjorde den ganska nyligen och vi kommer ta den vidare som vi brukar göra, genom att gå igenom den tillsammans internt och med vår digitala byrå. Tillsammans kommer vi fram till vad vi ska agera på.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i år?

– Användarvänlighet, speciellt på våra bostäder där vi också har absolut mest trafik. Öppenhet där vi gärna bjuder på kunskap och talar om hur saker fungerar i köp- och säljprocessen.
– Jag hoppas också att de har sett vår satsning på språkstöd.
– Vi tycker att alla ska ha samma möjligheter till en trygg bostadsaffär. Men att sätta sig in i bostadsmarknaden kan vara knepigt, speciellt om man inte behärskar språket fullt ut. Språkförbistringar kan vara en jobbig tröskel när man ska köpa eller sälja en bostad, som vi kan ta bort.
– Därför har vi tagit fram språkstöd. Vi har många mäklare som pratar andra språk som kan hjälpa och stödja och Vi har översatt mycket information för köpare och säljare på över 20 språk. Det är vi stolta över.

Vilka utvecklingsplaner har ni för webbplatsen under 2018?

– Vi vill göra kundupplevelsen ännu bättre, därför kommer vi analysera ännu mer.
– Vi kommer också inom kort lansera en ny tjänst för våra säljare. De kommer att via mobilt bank-id få tillgång till en tjänst som ger överblick och inblick i hela bostadsaffären, steg för steg.
– Och så kommer vi så klart göra massor av annat som fortfarande är lite hemligt …

Annicka Traugott är ansvarig för Fastighetsbyråns digitala kanaler.